PAIN – Lorimer Moseley, Copenhagen September 2013

PAIN w/ Lorimer Moseley

21-22 September, Rigshospitalet, København

De fleste af jer kender på nuværende tidspunkt Lorimer Moseley. – hvis ikke, se PAIN-sektionen med tilhørende artikler og videoer.

Nedenstående følger første post af flere, med et par vigtige pointer fra weekendens kursus omhandlende centrale forandringer (= forandringer i hjernen) ved kronisk smerte:

994607_740502482642965_1275324233_n

 Shifting “neurotags”:

Forskellen på akut- og kronisk smerte, i hjernen, ses bl.a. ved en mere “følelses-baseret” smerte. Dette vil sige, at bl.a. prefrontal cortex og amygdala er mere involveret i kronisk end ved akut smerte, og at smerten beskrives mere som ubehagelig og afhængig af emotionel tilstand end fx skarp, stikkende osv. (Hashmi et al., 2013). Den samme smerte skifter altså repræsentation i hjernen.

Facilitation:

Ganske paradoksalt: Mennesker med kronisk smerte, bliver mestre i at føle den pågældende smerte: Desto længere tid smerten dominerer, desto lettere vil smerten kunne fremprovokeres: Hvor der før skulle en bestemt foroverbøjning til at fremprovokere lænde-smerten, er gangcyklussen nu tilstrækkeligt stimuli. Facilitering opsummeres i følgende 2 pointer:

 

1. PAIN is triggered more easily.

2. When it´s triggered, it´s active longer.

Imprecision:

Sidst at nævne i denne omgang ift. kronisk smerte, er hjernens manglende præcision ved længerevarende smertetilstande. Førnævnte ‘neurotag’ (= netværk af neuroner som er ansvarlig for lændesmerten) udvider sig, iogmed at nabo-neuroner bliver involveret. Resultatet er at flere neuroner (= flere forskellige stimuli) end før nu kan forårsage lændesmerten. I praksis betyder dette, at hvor det før udelukkende var en bestemt (fysisk) foroverbøjning som forårsagede smerten, kan tanken om foroverbøjningen nu også medføre lændesmerte.