Don´t look, it hurts!

 

Smerte er så dejlig kompleks et fænomen, og i det følgende ses et eksempel på hvordan visuelt input modulerer opfattelsen af smerte.

Hos lægen som lille fik man altid at vide, at man skulle kigge væk når den store vaccinations-nål nærmede sig. Nogle af os gør det helt automatisk, når vi ved noget smertefuldt er på vej. Andre synes det er ret så fedt og har strategisk-placerede spejle, men det er en helt anden snak…

Ændrer opfattelsen af smerte sig virkelig afhængig af om man kigger på nålen eller ej, eller har mor løjet for os?

 

Descartes, 1664:                    Lige simpelt nok…

 

 

Forskningsgruppe med L. Moseley i front undersøgte dette (1), ved at lade en række forsøgspersoner (FP) undergå følgende eksperiment: FP så en række videoclips af enten en vatpind der rørte en hånd, en nål som rørte en hånd, eller en hånd alene. Skærmen og FP var placeret således, at FP fik opfattelsen af at hånden på skærmen var deres egen. Samtidig modtog de enten et smertefrit eller et smerte-stimuli, og skulle efterfølgende vurderer intensiteten og graden af ubehag ved det pågældende stimuli. Smerte-stimuliet simulerede følelsen af at blive stukket med en nål.

Gruppen fandt at det rapporterede smerte-stimuli (hvilket var det samme hver gang), føltes af højere intensitet og var mere ubehageligt, når FP så en hånd blive prikket af en nål vs. når de så hånden alene. Det samme gjorde sig gældende ved nålen vs. vatpinden.

Herudover fandt de at videoer som på forhånd blev associeret med noget smertefuldt (nåle-stik), også ville føles af højere intensitet og mere ubehageligt. Dette tyder på at den subjektive opfattelse af det pågældende kommende stimuli, ændrer hvordan det rent faktisk vil føles.

 

Konkluderende kan det siges at mor ikke har løjet, og at det vil være gavnligt at kigge væk næste gang man bliver stikket i.

 

(pun intended)

 

 

(1) Viewing a needle pricking a hand that you perceive as yours enhances unpleasantness of pain. 2012

 

 

One thought on “Don´t look, it hurts!

  1. Pingback: More pain! « Better Movement

Comments are closed.