Midsole hardness and dynamic balance

 

I forbindelse med det tidligere indlæg med en masse fantastiske quotes omkring (forfods)sko- og løb, faldt jeg over et studie inden for samme emne (1). Studiet undersøgte forskellige grader af “midsole hardness” på dynamisk balance. Forsøgspersonerne (FP) (n = 12) iførte sig 3 forskellige par sko med variende hårhed af mellem-sålen, samt gik barfods. FP gik på en 8m walkway, og i 25% af tilfældene signallede en lyd at de skulle stoppe deres gang. Udsving i tyngdepunktet under “stop-fasen” blev målt og brugt som indikator for dynamisk balance.

 

“In conclusion, the present study suggests that variations in midsole material and even the presence of it, impairs the dynamicbalance control system.”

 

Som det fremgår af konklusionen, blev den dynamiske balance ringere som mellem-sålen blev hårdere.

Alt andet lige, forestiller jeg mig balance-elementet er værd at have med ved løb. I praksis vil det sandsynligvis betyde en øget risiko for at falde under løbeturen, hvis mellem-sålen er hård som sten (hvilket den ofte er).

 

Jeg forestiller mig det nemt kan have noget at gøre med føddernes store antal af baro-receptorer, som – foruden det visuelle og vestibulære system – fodrer hjernen information omkring kroppens position. De traditionelle hårde løbesko vil mindske følsomheden af disse receptorer (de da ikke bliver stimuleret i samme grad), hvilket alt andet lige vil have en effekt på balancen. At løbeturens intensitet muligvis bliver mindre af samme årsag (grundet større opfattet trussel via nedsat balance-evne), er et andet potentielt problem.

 

(1) Influence of footwear midsole material hardness on dynamic balance control during unexpected gait-termination. 2007