Kød?

 

I forlængelse af indlægget vedr. Paleo-tilgangen til fødeindtag, er der dukket et par spørgsmål op omkring hvorvidt det egentlig er sundt at spise moderat–>store mængder kød. True, kød er i nogle befolkningsstudier blevet sat i forbindelse med diverse former for mave/tarm kræft, hvilket sandsynligvis er årsagen til usikkerheden. Umiddelbart lader det selvfølgelig også til at være noget værre skidt, og bekymringerne er derfor også naturlige.

Dog lader det heldigvis ikke til at være helt så sort/hvidt: Et studie fra 2010 (1) så nærmere på disse befolkningsstudier, og konkluderede kort sagt at disse generelt havde en række metodiske fejlkilder, samt at et moderat indtag af kød har positive effekter på sundheden. Fejlkilderne var primært relateret til ikke at differentiere mellem type af kød (fx økologisk, processed, magert/fedt), samt øvrige kost- og livsstilsvaner blandt forsøgspersonerne.
- Gad vide om Bob som jævnligt spiser på McDonalds også har tendens til at droppe løbeturen til fordel for nyeste afsnit af Battlestar Galactica?

 
 

Abstract

 
Red meat is long established as an important dietary source of protein and essential nutrients including iron, zinc and vitamin B12, yet recent reports that its consumption may increase the risk of cardiovascular disease (CVD) and colon cancer have led to a negative perception of the role of red meat in health. The aim of this paper is to review existing literature for both the risks and benefits of red meat consumption, focusing on case-control and prospective studies. Despite many studies reporting an association between red meat and the risk of CVD and colon cancer, several methodological limitations and inconsistencies were identified which may impact on the validity of their findings. Overall, there is no strong evidence to support the recent conclusion from the World Cancer Research Fund (WCRF) report that red meat has a convincing role to play in colon cancer. A substantial amount of evidence supports the role of lean red meat as a positive moderator of lipid profiles with recent studies identifying it as a dietary source of the anti-inflammatory long chain (LC) n-3 PUFAs and conjugated linoleic acid (CLA). In conclusion, moderate consumption of lean red meat as part of a balanced diet is unlikely to increase risk for CVD or colon cancer, but may positively influence nutrient intakes and fatty acid profiles, thereby impacting positively on long-term health.

 

 

 

(1) Red meat consumption: an overview of the risks and benefits. 2010

 

 

3 thoughts on “Kød?

  1. Helle L Larsen

    Hej Jonas
    Jeg har en søn på 21 der har diabetes 1 og er meget dårligt reguleret . Han er 162 høj og vejer kun 46 kg – han er altså skind og ben – en af grundende er at han ikke tager sin insulin – kan du hjælpe os? Han mangler motivation!
    Venlig hilsen Helle
    Ps. Er blevet anbefalet dig af Max

  2. Pingback: Protein og vægttab(?) | Better Movement

Comments are closed.