CrossFit… – for dig med 9 liv.

 

En nylig video har gjort mig opmærksom på, at det er nødvendig med en lille note:

I forlængelse af den forrige post vedr. fysisk aktivitet / bevægelse ifbm. diverse helbredsfordele, synes jeg kun det er fair at nævne følgende forholdsregel: Bevægelse er kun fordelagtigt hvis udført korrekt, og kan være ganske counter-produktivt udført ukorrekt.¨

 

Crossfit-idéen er egentlig go nok: En gruppe mennesker mødes x antal gange om ugen for at træne. Herfra går det ellers ned af bakke:

Ny eller erfaren; programmet er WOD (workout of the day), som skydes igang med høj musik. Programmet består oftest af række større, tekniske øvelser, som skal tages absurd mange gange. Antallet af gentagelse på kortest tid muligt er i højsædet, mens teknikken er glemt/efterladt i omklædningsrummet.
Af mangel på bedre viden/erfaring/logik/tankevirksomhed, lader det til at den generelle trænings-filosofi er at træningen helst skal være så hård, udmattende og gerne grænseoverskridende som muligt. – hver gang. Evnen til at kende sine egne grænser efterlades sammen med teknikken, og instruktørene er enten ligeglade, udifferentierede i deres anbefalinger eller blot inkompetente.

Tanken er i sig selv go nok: Træning.
Dog er jeg af den opfattelse at denne type træning har større sandsynlighed for at resultere i skade, end i øget sundhed og funktionalitet.

Nedenstående video er optaget ved et Crossfit- event for (læs: veteraner), i et håbløst forsøg på clean & jerk. Udøvernes teknik er som den er; ikke-eksisterende. Instruktørene er derimod skræmmende inkompetente, da teknikken i videoen gang på gang opfordres og . Måske stangen er blevet tabt i hovedet én gang for mange.

 

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BDDyxXyf6UU#!]

 

Det skal nævnes at jeg trods alt kender et par fornuftige og kompetente Crossfit-instruktører, som ser ud til at være undtagelser til reglen.

Jeg er lidt interesseret i at høre om andres oplevelser inden for området. – der er ikke gode odds, men det kunne jo være at jeg tog fejl.

4 thoughts on “CrossFit… – for dig med 9 liv.

 1. bs

  Denne gren er nok offer for trangen til at gå all-in på et trænings fænomen, som fra start af har mødt alle de krav man i nyere tid har stillet til træning.
  Alt skal være hurtig, “effektiv” og så mærkbart som muligt, hvor mærkbart defineres som virkbart. At det mærkbare så højst sandsynlig også er kroppens skrig på “hvad fanden sker der”, opmuntres så af “uddannede” instruktører, der opildner til flere og flere reps.

  Men igen, alle instruktører kan ikke have en bachelor, kandidat… i human fysiologi etc. Og alle kan næsten kalde sig instruktører nu om dage i hvilken som helst gren af sport. Så man bliver nødt til at tage chancen og stole på dem som har de proff t-shirts på, og så muligvis på bekostning af sit helbred åbenbart

 2. Jonas Vinstrup

  Åbenbart.
  Jeg synes ikke nødvendigvis man bliver nødt til det. Det er noget af en chance at tage; at putte sin lid aka. sit helbred til personen i instruktør-tshirten, som 50/50 netop har færdiggjort sit første kursus. Måske burde alle instruktører have en bachelor inden for etellerandet relevant. – mindst af alt synes jeg der burde gøres mere opmærksom på instruktørens skills, eller mangel på samme.

  Dog mener jeg ikke hele skylden kan pålægges instruktørerne. Hvis folk er dumme nok til at gøre hvad der bliver sagt på trods af skrig og smerter fra kroppens indre, er en mindre skade (stoptegn nr. 1) måske lige hvad der skal til for næste gang at huske hovedet i omklædningsrummet.

 3. tseberg

  Jeg vil give dig ret i at noget crossfit er juks. Jeg læser det lidt, som om at du prøver at generalisere alt crossfit til at være en uprofessionel og vildledende form for træning.
  Crossfit’n bliver ikke bedre end instruktøren, men det gælder også i alle andre former for træning.
  Hver Crossfit træning står skrevet til at starte ud med et oplæg af dagens WOD og gennemgang af teknikken ved udførelse af de enkelte øvelser.

  I den viste video ovenfor ses det også hvordan instruktører uden moral og holdning til udøvernes helbred er helt forsvundet og det er ikke acceptabelt på nogen måder.

  Jeg synes ideen med Crossfit er rigtig god. Folk kommer væk fra de kedelige og kunstige maskiner og får i stedet lov til at have det sjovt og føle de yder noget. ( Taget i betragtning af det bliver korrekt udført). Den eneste ulempe jeg kan se ved Crossfit er at mange WOD’s er på tid og det gælder om at gennemfører så mange runder af den enkelte WOD. Hvis vi hiver den tid kategori ud, så har du en fantastisk form for træning og folk får lavet helkrops øvelser, i stedet for biceps curls med et par håndvægte :)

  En del af træningen ligger vel også til den enkelte Crossfit udøver. De kan vælge at tage hovedet under armen inden de går ind eller de kan gå ind til træningen med en logisk sans for hvad der er korrekt og forkert.

  Som jeg tit fortæller mine kunder: Hvis det føles forkert/underligt/ukorrekt/unaturlig det du træner – jamen så er der også en 99 % chance for det du laver er forkert!

  Det jeg også vil lidt frem til er at du kun har behandlet Crossfit fra en synsvinkel.

 4. Jonas Vinstrup

  For så vidt er jeg enig i at al træning kan være counter-produktivt afhængig af både instruktør og udøvere.

  1. Jeg tvivler på at _hver_ Crossfit (CF) time starter med en gennemgang af teknikken. I det usandsynlige tilfælde at det rent faktisk fandt sted, er det ikke min erfaring at øvelser som clean & jerk og snatch kan læres på 5 min.

  2. Egentlig tror jeg instruktørene i ovennævnte video er ok på moral-delen. Problemet er at de tilsyneladende ikke kan skelne go teknik fra dårlig/ikke-eksisterende.

  3. Jeg er enig i at øvelserne er gode, men der er et stort skridt fra at inkorporere gode øvelser i sit program, til at have teknikken til at udføre dem forsvarligt. At fjerne tids-elementet ville være at fjerne ½delen / essensen af CF, hvorfor jeg ikke synes argumentet giver mening. Uden tidselementet er det helt almindelig styrketræning, med gode tekniske øvelser.

  Som du også selv er inde på, er der en forskellig WOD fra gang til gang. Problematikken i denne sammenhæng er, at udøverne ikke får andet end et sporadisk (5 min.) indblik i teknikken til C&J, snatch, osv., da øvelserne i næste træningspas er nogle nye, teknisk svære øvelser.
  Som vi har diskuteret, lader det dog til at CF i FitnessDK bliver mere velovervejet med bl.a. et ugentligt intro & teknik-hold ved siden af det traditionelle CF-hold. Planen er at lave lidt field-work og vende tilbage. Indtil da ser jeg frem til at høre om den anden side af CF.. :)

  Som nævnt er jeg enig i at idéen bag CF er go. Idéen bag at spise er i sig selv også helt fantastisk. – at spise voldsomt meget på kort tid; not so much.

Comments are closed.