Spis mindre, frys mere… – og lev længere

 

Mens der fremkommer mere og mere evidens for fordelene ved at mindske indtaget af kulhydrater som pasta, ris, brød osv., lader der ligeledes til at være en sammenhæng mellem kalorie-restriktion og levetid.
I et review fra 2010 i journalen “Ageing Research Reviews” søgte man litteraturen for sammenhænge mellem individuelle og
synergistiske effekter af kalorie-restriktion og kropstemperatur, på levetiden. Figuren nederst på siden illustrerer processen.

Én af konklusionerne var at kalorie-restriktion øger levetiden. Mekanismerne bag er endnu ikke helt fastlagte, men forskerne påpeger en mulig sammenhæng mellem længerevarende kalorie-restriktion og effektivisering af kroppens energiprocesser (Krebs cyklus, elektrontransport og oxidativ fosforylering). Herudover vil kalorie-restriktion mindske fedtmassen; dels via det nedsatte energiindtag og dels via kulhydrat-besparende funktioner. Resultatet er øget levetid via. mindsket risiko for diverse livsstilssygdomme.

En anden interessant ting som der påpeges i det omtalte review, er sammenhængen mellem lav kropstemperatur og øget levetid. Kalorie-restriktion sænker kropstemperaturen som resultat af at kroppen forsøger at spare energi, men der er også påvist en sammenhæng mellem lav kropstemperatur og øget levetid, – uafhængig af kalorieindtag. I denne forbindelse nævnes der et link mellem høj hverdags-temperatur og den voksende tendens til overvægt & fedme. Især de første leveår med tilhørende kritiske perioder ser ud til at være vigtige, da der er påvist øget levetid hos mennesker født i kolde måneder.

…. Dermed ikke sagt man skal kaste sig ud i den første og bedste Woman-diæt man kan finde.  Et andet review fra 2010 viste at størstedelen af vægttabs-protokoller ikke opfylder kravene for vitaminer & mineraler, og dermed  kan medføre fejlernæring.
Den lette løsning er at skære ned på førstnævnte type kulhydrater samt måske ligefrem at sætte pris på, at Danmark leverer dejlige, lange og kolde livsforlængende vintre :)

 

 

Kilde:

Caloric restriction and longevity: Effects of reduced body temperature. Review 2010

Commonly adopted caloric restriction protocols often involve malnutrition. Review 2010

One thought on “Spis mindre, frys mere… – og lev længere

  1. Pingback: Fordelene ved intermittent fasting « Better Movement

Comments are closed.